Om rasen

Här kommer jag att presentera rasen BALINES och även berätta lite allmänt om kategori 4 katter.

 

Till att börja med kan jag ju bara säga att detta är en underbart sällskaplig livlig ras! Detta är ingen katt som ligger i soffan och sover hela dagarna, utan de är nyfikna och vill gärna vara med och kolla vad du pysslar med hela tiden. Ett rykte de har fått är att de är skrikiga och extremt energiska. DETTA ÄR FEL! De vill vara med hela tiden och behöver aktiveras, därför trivs de inte så bra som ensamkatter för då kan de bli lite intensiva. Men med en likasinnad energisk kompis kommer du ha som en komedifilm hemma hela dagarna. Dessa katter är väldigt nyfikna och vill gärna kolla alla utrymmen (detta gäller även översta hyllan i bokhyllan) Hemma hos mig på natten är allt knäpptyst då alla katterna och hunden sover djupt med mig i sängen hela natten.

Ibland har de mycket att berätta, för rasen älskar att prata och svarar alltid på tilltal. Min Catla tex älskar att sitta på min axel och lyssna på när jag berättar hur jag lagar mat. Man kan lära denna ras massor av trix och konster tex så älskar de, och är kända för, att apportera. Här hemma har jag gjort en knut av en gammal strumpa som vi har som apportleksak. Rasen passar väldigt bra ihop med både barn, hund och andra djur. Man kan även bygga hinderbana och leka agility med dem. 

Kategori fyra består av samma standard kroppsligt, men har olika färg på ögon, päls och olika längder på pälsen, därför har de olika namn. De är fritt att para alla varianter med varandra enligt Sveraks regler. Den mest kända är SIAMESEN som även är uppbyggnaden till alla de andra. Siamesen är känd för sina blåa ögon och kan endast ha en maskad färg. Vanligast är tex brunmaskad där katten har brun till svart färg på ansiktet, benen och svansen, men en ljusare färg på övriga kroppen. Två brunmaskade siameser kan man tex se i filmen Lady och Lufsen. En siames kan endast ha blåa ögon och detta kommer från en gen som kallas "himalayagenen". Rasens hemland är THAILAND. Rasens EMS-kod är SIA.

Sen så har vi BALINESEN. Balinesen är precis som en siames med samma färger och blåa ögon, men har en semilång päls. Pälsen ska var silkeslen och ligga ner. Den får absolut inte vara fluffig. Pälsen är 100% skötselfri. Rasen upptäcktes i USA i början på 80-talet. Då två korthåriga katter, som visade sig ha långhårsgener, fick långhåriga kattungar. Än idag jobbar man med denna långhårsgen för att bevara Balinesen. Rasens EMS-kod är BAL.

En ny variant av siames som tillkommit nyligen är SEYCHELLIOS. (uttalas "seychelloa") De har blåa ögon, men är större delen vit på kroppen med en eller flera fläckar. EMS-kod: SYS. Denna variant finns också i långhårig variant och heter då SEYCHELLIOS LÅNGHÅR EMS-kod: SYL.

Sen så kommer ORIENTALEN. Alla orientaler har GRÖNA ögon och kan inte ha maskade färger. De kan vara helfärgade, helfärgade med ränder eller prickar, eller trefärgade. EMS-kod: OSH. Denna finns även i långhårig variant och heter då ORIENTALISK LÅNGHÅR. EMS-kod: OLH

Om du vill läsa lite mer om raserna och dess historia kan du gå in på www.sogrupp.se och www.sverak.se.

Alla färgerna har sina egna kodnamn och det är endast dessa som är godkända inom Siames. (jag kommer endast presentera siamesens färger, inom oriental finns det flera tex tigre, tickade, spotted mfl)

SOLIDA FÄRGER:

Solid ( enfärgad maskning) Kännetecken=samma jämna färg i ansiktet, på benen och svansen.
EMS-kod/ Färg

SIA n Brunmaskad
SIA a Blåmaskad (grå)
SIA b Chokladmaskad
SIA c Lilamaskad (ljusgrå)
SIA d Rödmaskad
SIA e Crememaskad

SKÖLDPADDSFÄRGER:

Endast honor kan vara sköldpaddsfärgade och har alltid med färgen rött att göra. Tex parning mellan n och d blir f. Parning mellan a och d blir g osv. Kännetecken= 2 färgad och spräcklig i färgerna.
EMS-kod/ Färg

SIA f Brunsköldpaddsmaskad
SIA g Blåsköldpaddsmaskad
SIA h Chokladsköldpaddsmaskad
SIA j Lilasköldpaddsmaskad

TABBYFÄRGER:

Kan endast få på avkommor där minst ena föräldern är tabby. Kännetecken är ränder i panna, på benen och svansen. Man kan även tidigt se de specifika "prickarna" i ögonvrån på sidan av nosryggen.

EMS-kod/ Färg

SIA n 21 Bruntabbymaskad
SIA a 21 Blåtabbymaskad
SIA b 21 Chokladtabbymaskad
SIA c 21 Lilatabbymaskad
SIA d 21 Rödtabbymaskad
SIA e 21 Crémetabbymaskad

SKÖLDPADDSTABBY:

Även här så är det endast honorna som kan bära dessa färger. Tex parning mellan n21 och d eller a21 och f. Samma gäller som för tabby och sköldpaddsfärgerna. Endast honavkommor där en eller båda föräldrarna är tabby mönstrade kan avkomman få dessa mönster.

EMS-kod/ Färg

SIA f 21 Brunsköldpaddstabbymaskad
SIA g 21 Blåsköldpaddstabbymaskad
SIA h 21 Chokladsköldpaddstabbymaskad
SIA j 21 Lilasköldpaddstabbymaskad

Hoppas detta hjälper lite på vägen att förstå lite mer om färger, mönster och genetik :-)

Ett bildexempel på en solid brunmaskas siames= EMS-kod: SIA n. Bilden är lånad från www.hem.passagen.se/tuskulums och katten heter S*Tuskulums Kosmha.

Nedan visas ett exempel på en brunsköldpaddsfärgad siames= EMS-kod: SIA f

En bruntabbyfärgad siames =EMS-kod: SIA n21 Här kan man se de kända ränderna som bildar ett M i pannan, de mörka partierna i ögonvrån och den fina randiga svansen och ränderna på benen. Bilden är lånad av www.wishetens.se och katten heter SE*Solhavets Arizona Robbins.

En brunsköldpaddstabby= EMS-kod: SIA f21. Kan vara svårt att se om det är en f21 för ränderna blir oftast inte lika starka på en f21 som på en n21. Men på bilden kan man se att öronen är fläckiga och att det finns ränder på benen. Bilden är lånad från www.himmeltindens.oriental-cats.no och katten heter N*Himmeltindens Reha. 

 
 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.